BKV Futás

#12: Pirosbetűs ünnep

2014. március 29. - szaja

Bár az utóbbi fél évben nem sikerült annyi energiát fordítanunk Magyarország kedvenc villamosfutós blogjára, mint azt szerettük volna, egyszerűen nem tehettük meg azt, hogy a város közlekedése szempontjából ilyen fontos napon, mint a mai, ne jelentkezzünk egy új poszttal. Ma, 2014. március 29-én üzembe állt Budapest legújabb villamosvonala, a  48-as járat, ami ugyan egy centiméternyi új sínnel sem járt együtt, de a lelkes futó számára ez igazából mindegy is - a lényeg az, hogy sietünk, nehogy az ősszel várható felszíni vonalrendezés el is tüntesse ezt a gyöngyszemet.

Annak érdekében, hogy ez ne csak egy szolgálati bejegyzés legyen, egy kis számmisztikára van szükségünk: fogjuk a ma átadott villamosvonal számát (48), majd elosztjuk azt a tegnap átadott metró számával (4), és máris megkapjuk azt a 12-es vonalat, amit még egy ködös januári napon jártak be futóink. Ez a ködös januári nap olyannyira januári volt, hogy egész pontosan január 1-jén, újév délutánján indultunk el Angyalföld felé, miután egy korábbi szomorú beszélgetésünk során arra jutottunk, hogy ha már úgyis minden nap elfoglaltak vagyunk, újévkor egyszerűen nem lehet semmilyen kifogásunk.

20_big.jpg

Kifogás végül tényleg nem is született, bár azért azzal nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy nem életünk futását produkálva indultunk el a sínek mellett Újpest felé. Aki esetleg járatos a környéken, az tudhatja, hogy a 12-es villamosvonal valószínűleg nem férne be a város 20 legizgalmasabb villamosa közé, ráadásul a tavaly márciusban megfutott 14-es jórészt le is fedi az útvonalát, így olyan sok újdonsággal nem is találkoztunk az újpesti utcákon haladva, bár az újpesti városháza kivilágítása egészen jól nézett ki.

1-1-ujpesti-varoshaza.jpg

Az első új szakasz persze aztán egyből egészen nagy izgalmakkal járt: a térképen ugyan láttuk, hogy a villamos keresztezi a északra tartó vasúti fővonalat, de bíztunk abban, hogy ezt viszonylag elegánsan teszi. Nos, az elegenciával nem is volt baj, a villamospálya egy kedves kis alagúton ment át a sínek alatt, mi viszont érthető módon nem választhattuk a gyalogút nélküli alagúttal, így inkább a 15-16 vágány manuális, átrohanós, vonattól rettegős keresztezését választottuk. 

A sín túloldalán már kerítésmászásra készültünk, de aztán csak megnéztük a szögesdrótos kerítéshez tartozó ajtót is, ami meglehetősen érthetetlen módon nyitva volt, így tovább is rohanhattunk Rákospalota felé. Rákospalotán (lokálpatrióták ne figyeljenek - meglehetősen hasonlít az 51-es futás során megtekintett Pesterzsébetre) gyorsan elértünk a Kossuth utcai kis végállomáshoz, ahonnan el is indultunk visszafelé, hiszen a 4,6 km-es távot még másnaposan is kevésnek ítéltük meg, így a 17-eshez hasonlóan most is rádupláztunk, és az odafele szerzett tapasztalatokat alkalmazva egy fokkal gyorsabban visszafele is lefutottuk az útvonalat. A gyors szót azért nem kell annyira komolyan venni, végül egy szolid 5:26-os tempóval sikerült teljesítenünk a 12-es villamost, ami azt jelenti, hogy a villamosfutás projekt 3. naptári éve is megkezdődött - megnyugtatunk mindenkit, magunkat (és hálistennek a várható vonalhálózati átszervezést) nézve még legalább ugyanennyi benne van. 

Villamosvonal adatok:
12-es villamos: Angyalföld kocsiszín - Rákospalota, Kossuth utca
16 perc menetidő
12 megálló

Futás adatok (a gyorsabb, visszafele futást számoljuk, bocsi)
4,56 km (teljes futás: 9,12 km)
24 perc 18 másodperc (teljes futás: 49:32)
11,29 km/h (teljes futás: 11,04 km/h)
5:19 min/km (teljes futás: 5:26 min/km)

12es.png

Mennyivel volt gyorsabb a villamos a futóknál? 8 perccel. :(((

A bejegyzés trackback címe:

https://bkvfutas.blog.hu/api/trackback/id/tr115884467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása