BKV Futás

#50: Két pont között a legrövidebb út az egyenes

2012. október 02. - szaja

Mivel olvasótáborral különösebben nem rendelkezünk, ezért igazából nincs nagyon kitől elnézést kérni amiatt, hogy az utóbbi 4 hónapban nem jelentkeztünk új bejegyzéssel. Szerencsére a futással kapcsolatban ennyire azért nem voltunk lusták: több villamosvonal is lefutásra került, és már csak feldolgozásra várnak: most jöjjön ezek közül az első, a legkerekebb sorszámú 50-es!

A villamosfutás egyik legnagyobb nehézsége az, hogy a belvárosi bázisunkról viszonylag időigényes tömegközlekedéssel kijutni a külvárosi járatokra, ami gyakran ahhoz vezet, hogy a futás idejének kétszeresét töltjük utazgatással. Ezen a problémán segíthet nagyon egy autó, így amikor ideiglenesen kezünkbe került egy, majdnemhogy első dolgunk volt a kocsiba pattani, és a fárasztó metrózás helyett alatt pár perc alatt megérkezni az 50-es villamos Határ úti megállójához. A békávézást azonban így sem nagyon lehetett kikerülni, hiszen az autót a Határ útnál hagyva kellett kiutaznunk a világvégi Béke térre, így több mint fél óra után szállhatunk le végre a pestszentlőrinci végállomáson.

50es.jpg

A világvégi kietlenség hangulatát tovább javította az az apró tényező, hogy leszállás után szinte azonnal elkezdett cseperegni az eső, így különös lelkesedéssel vághattunk neki Budapest legegyenesebb villamosvonalána. Az egyenes szó itt nem szépítés, a vonal több, mint 8 km-ren keresztül halad a külső Üllői úton, így legfeljebb az nyújthat izgalmat a futónak, ha néha egy-egy keresztutcán pirosat kap és emiatt kell 30 másodpercig körbe-körbe futkározni. Maga a terep végül annyira nem is bizonyult szörnyűnek, az Üllői út legkülsőbb részein egész sok füves területet találtunk, ami sokat javított a futási komfortunkon, az elején felvett tempót pedig könnyedén tudtuk tartani az egyre inkább betondzsungellé váló szakaszon, így végül 4:43-as átlagtempóval zavartuk le a három kerületen átívelő nyílegyenes futásunkat.

Hamarosan újabb futással jelentkezünk, de közben azért még egy apró kihívást is elfogadunk, vasárnap ugyanis nekiesünk a Budapest Maratonnak - ha azt túléljük, akkor tényleg semmi nem akadályozhat meg minket abban, hogy lefutssuk a város összes villamosvonalát!

50run.jpg

Villamosvonal adatok:
50-es villamos (Határ út M - Pestszentlőrinc, Béke tér) 
24 perc menetidő
20 megálló

Futás adatok:
8,16 km
38 perc 55 másodperc 
12,58 km/óra 
4:46 min/km 

Mennyivel gyorsabb a villamos a futóknál? 15 perccel. (De itt a villamosnak tényleg tök jó dolga van, relatíve kevés megálló, tökéletesen egyenes vonal, szóval így könnyű :/)

A bejegyzés trackback címe:

https://bkvfutas.blog.hu/api/trackback/id/tr164816186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.17. 13:10:37

ad1: azért az 50-es viszonylag sűrűn vannak megállói, hiába nem tűnik úgy :)
ad2: legyen majd 52-es villamos is a közeljövőben, az izgalmas a pesterzsébeti hurok miatt! :)

amúgy kedvenc blogom evör
süti beállítások módosítása