BKV Futás

#49: Nem minden kezdet nehéz

2012. május 09. - szaja

Nem is tudjuk már pontosan az, hogy mikor merült fel az az ötlet, hogy fussunk le villamosvonalakat, de egyszer csak ott volt, és folyamatosan idegesített minket. Áprilisban letudtunk egy félmaratont, októberben maratonozni megyünk, a két alkalom között viszont egészen sok időnk maradt, hogy a sok monoton futás mellett talán valami érdekeset is csináljunk. 

Az első villamosvonal kiválasztását nem bonyolítottuk túl, a szokásos futóútvonalunkat is nagymértékben érintő 47/49 párost néztük ki magunkat, de kedd este 10-kor már a francnak se volt kedve Budafokra menni, így a 49-esnél maradtunk. A 49-es vonala önmagában rövidnek is tűnt számunkra, így úgy döntöttünk, hogy a Fővám térről futva jutunk el a Kelenföldi pályaudvarig, és onnan kezdjük a villamosvonal bejárását egészen a Deák térig. Tökéletese futóidőben indultunk hát neki az útnak, és kiváló tempóban jutottunk el az Etele térig, ahol az ott várakozó 19-es villamossal versenyezve fordultunk vissza a belváros felé - a villamos adott pár perc előnyt nekünk, így végül a Gárdonyi térnél hagyott le minket véglegesen. A visszafele út valahogy még kellemesebbnek bizonyult, a piros lámpák is egészen kedveztek nekünk (igaz, a Kosztolányi téren azért belenéztünk egy 250 méternyi körbe-körbefutásba), így Pesten már a tempót is tudtuk fokozni: az utolsó Astoria-Deák tér szakaszon már 4:00 alatti kilométert tudtunk produkálni.

Összeségében tehát maximálisan elégedettek voltunk a futással, és bár sejtjük azt, hogy nem minden vonal lesz ennyire kellemes, egészen optimistán nézünk a következő 24 futás elé.

Érdekességek a villamos vonalán:

Persze a futás során sok látnivaló mellett haladtunk el, lássuk ezeket szépen sorjában:

A Szent Gellért templom után rögtön láthatjuk a kelenföldi kocsiszínt ahol többek között a 47-es a 49-es és a 19-es villamos is éjszakázik. A kocsiszín érdekessége, hogy itt található meg az összes bontásra váró kiöregedett vagy sérült villamos, illetve a fiatal villamosvezetők kiképzésére szolgáló tanulókocsik.

A Csóka utcánál leszállva egy pár lépés mindössze a Karinthy színház bejárata, amely idén ünnepli 30-ik születésnapját, az ünnepi műsörkínálaton könnyen találhatunk kedvünkre való darabot.

A Kosztolányi tér a Feneketlen-tóval kellemesen békés tere Újbuda központjának, a tó körüli séta mindig ideélis randevú helyszín lehet az arra vágyóknak.

Következik Buda második legnagyobb közlekedési gócpontja, 7 villamos találkozópontja, a 4-es metró leendő megállóhelye, valamint számtalan busz megállója. Ezen a helyen az étkezési lehetőségeket emelném ki, a Wikinger hamburgerei, a KFC és a McDonald's gyorskajái, valamint a szerkesztőség kedvenc kínai étterme, a Madárfészek mellett több más étkezde is rendelkezésünkre áll. 

A Gárdonyi téren vár minket a fiatalok körében felkapott Hadik-kávéház, ahol kellően nagypolgári árak mellett fogyaszthatjuk el napi kávénkat, teánkat, vagy amit épp kívánunk.

A Gellért téren található meg a BME főépülete, amely blogunk szempontjából azért fontos, mert szerkesztőségünk minden tagja Közgázos, úgyhogy erről nem is írok többet muhahahaha.

Átfutva a nemrég felújított, díszkivilágítással ellátott Szabadság-hídon, megérkezünk országunk legszínvonalasabb  egyeteme mellé, a Budapesti Corvinus Egyetemhez, ahol a jövő nagyreményű közgazdászait képzik eme gyönyörű műemlék épületben. :)

A Kiskörúton továbbhaladva nem hagyhatom említés nélkül a bármilyen nyomós ok nélkül felhypeolt Leves. nevű helyet, ahol csillagászati áron vásárolhatunk magunknak három deci levest valamilyen bázsötével.

A Kálvinon érdemes betérni a die-hard foursquare használóknak a TAO kínai étterembe, ahol a mayornak ingyen leves jár élete végéig (vagy amíg el nem veszti ezt a címet:( )

Az Astoria bankközpontja és rengeteg éjjel nappali gyrosozója mellett a legfontosabb fun fact a térről az, hogy itt forgatta Katy Perry a 326 milliós jútúb nézettséget számláló Fireworks klipjét, ami nem mellesleg nagyon jó futózene is!

És már meg is érkeztünk a Deák téri végállomásra, ahonnan majd egy szép napon továbbhalad a 49-es villamosunk a Bajcsy-Zsilinszky úton, de addig is itt ér véget a futásunk, irány az Akvárium klub!

Villamosvonal adatok:
49-es villamos (Kelenföldi Pályaudvar - Deák Ferenc tér)
20 perc menetidő
12 megálló - 5,4 km

Futás adatok:
5,6 km (teljes futás: 9,69 km)
26 perc 21 másodperc (teljes futás: 45:54)
12,75 km/h (teljes futás: 12,67 km/h)
4:42 min/km (teljes futás 4:44 min/km)

Mennyivel gyorsabb a villamos a futóknál? 6 perccel.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bkvfutas.blog.hu/api/trackback/id/tr774498322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása